Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Cum să-ți faci o cramă?

Cum să-ți faci o cramă?

Crama Romania

Crearea unei crame

Sunt o grămadă de cărţi scrise pe baza creării unei crame ideale, astfel că ne putem gândi că este un proces pe care mulţi îl iau în serios. Problemele cele mai stringente când ne gândim la o cramă sunt cele legate de loc şi temperatură. Cei mai mulţi se gândesc să îşi construiască propria cramă în casă, astfel că primul pas pentru acest lucru ar fi măsurarea temperaturii, să urmăriţi un minim şi un maxim al temperaturii din spaţiul viitor al cramei. Termometrul urmând a fi cel mai important accesoriu al acesteia.

Cei ce au luxul unei case cu mai multe încăperi, pot dedica acestui nou spaţiu mai multă atenţie. Primul pas este să închideţi căldura din camerele ce vor urma să devină pivniţă şi să trageţi perdelele pentru a ajunge la temperatura optimă. Indiferent de loc , un container cu apă vă va ajuta să menţineţi o anumită umiditate. Cei ce vor dori o cramă cât mai profesională vor trebui să ia în considerare o camera unde vor avea controlul temeperaturii şi al umidităţii prin instalarea unui aer condiţionat performant.

Locul

Pentru alegerea spaţiului recomand să nu vă gândiţi la pod sau mansardă pentru că nu este deloc potrivit pentru acest tip de depozitare. Dacă vă gândiţi la un spaţiu de lângă casa, precum un garaj, şi aici trebuie să fiţi atenţi deoarece în timpul iernii există riscul îngheţului şi atunci toată munca dvs se duce de râpă.

Cea mai bună opţiune din punctul meu de vedere ar fi spaţiul de sub scări sau o cămară. Pentru cei ce nu au acest spațiu  și aici ne referim la apartamentele normale, recomand un dulap sau chiar spaţiul alocat garderobei, dar în aceste condiţii va trebui să alegeţi un vin care să stea numai la temperaturi medii şi nu pentru perioade foarte îndelungate de timp, poate maxim 5 ani. Pentru cei ce totuşi doresc să păstreze un vin mai mult de 5 ani, există soluţii. Trebuie achiziţionat un dulap special ce conţine un dispozitiv de control al umidităţii şi temperaturii, un fel de frigider, dar problema acestuia este că în momentul în care este deschis trebuie să fie într-un spaţiu unde este acceaşi temperatură cu cea din interior pentru a nu deteriora vinul. O alta variantă ar fi să plătiţi pentru aceste servici, există societăţi abilitate ce oferă servicii de păstrare a vinului.

Temperatura

Tot ce am discutat până acum sunt cele mai semnificative aspecte pentru dezvoltarea unui spaţiu prielnic păstrării vinului, dar există oare şi alte metode de conservare a temperaturii vinului? Când ne gândim la metode de influenţare a temperaturii trebuie să luăm în considerare cum este transferată căldura din punctul de vedere al fizicii. Trebuie să ştim următorii termeni: convecţie-transferul căldurii prin mişcarea moleculelor, radiaţie-transferul căldurii prin radiaţiile electromagnetice şi evaporarea-ce consumă latent căldura. Când alegeţi o locaţie pentru crama dvs., diferenţa de căldură poate fi redusă prin locarea cramei undeva unde există un perete exterior, unde va fi de obicei mai rece. Dacă protejaţi pereţii cu polistiren sau alte materiale protectoare se va reduce transmisia căldurii. Temperatura internă poate fi influenţată şi prin schimbarea culorii pereţilor, negru sau culorile închise absorb căldura, în timp ce culorile deschise reflectă căldură. Modificarea culorii pereţilor din exterior poate aduce schimbări de temperatură în interior. Un exemplu ar fi acesta: culoarea neagră a pereţilor exteriori va reduce absorţia căldurii în interior, uneori diferenţele de culoare pot aduce modificari de 2 grade ceea ce nu este tocmai puţin.
In general, temperatura ideala pentru păstrarea vinurilor rosii este de 13C. Pentru vinurile albe, temperatura ideala de păstrare este de  7C.

Umiditatea

O altă problemă când ne gândim la construcţia unei crame este umiditatea. După cum am precizat mai sus o umiditate scăzută nu constituie o problemă atâta timp cât o putem corecta cu instalarea în încăpere a unui vas cu apă. Un nivel ridicat de umiditate este o problemă, pentru că poate afecta eticheta sticlei, cutiile în care se află vinul. Unii producători folosesc pentru etichete pretenţioase spray-uri fixative tocmai pentru a preveni deteriorarea acestora datorită umidităţii. O altă problemă a umidităţii ridicate se răsfrânge asupra izului interior.
Nivelul de umiditate trebuie să fie între 60% şi 75% umiditate relativă in aer pentru a nu usca dopurile de pluta. Un dop uscat permite intrarea aerului in sticla daunand vinului prin oxidare.

Iluminarea

Lumina interioară trebuie să fie moderată. Ferestrele externe ar trebui acoperite pentru a exclude lumina. Trepidaţiile nu sunt o mare problemă.

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”