Franta este una dintre marile tari viticole ale lumii, ocupand locul III ca suprafata (dupa Spania si Italia), cu 943.000 ha si locul II la productia de struguri si de vin. Actualmente suprafata viticola a Frantei este cantonata în 14 regiuni: Bordelais, Bourgogne, Beaujolais, Champagne, Alsace, Jura, Savoie, Cotes du Rhone, Provance, Corse, Languedoc, Roussilon, Sud-Oest (Garone) şi Vallee de la Loire. In Franta sunt intrunite cele mai favorabile conditii climatice pentru obtinerea vinurilor de exceptie, iar francezii au stiut dintotdeauna sa profite de acest avantaj.
Si pentru ca este vorba de Franta si de vinuri rafinate, va prezentam povestea celebrului vin Chateauneuf-du-Pape. Vinul este obtinut in sudul tarii, langa Avignon. In structura acestuia se intalnesc treisprezece soiuri de struguri printre care: Bourboulenc si Clairette (pentru stralucire, foc si finete); Cinsault si Grenache (responsabile de caldura vinului si dulceata); Picpoul si Counoise (pentru buchet si farmec); Camarese, Syrah, Muscardin si Mourvedre (pentru culoare, robustete si maturitate).
Scurt istoric
Chateauneuf-du-Pape se traduce ca si „Noul castel al Papei” si intr-adevar, istoria acestui vin se impleteste cu istoria papala. In 1308, Papa Clement al V-lea, fostul Arhiepiscop de Bordeaux, se muta intr-un castel construit special pentru el in localitatea Avignon si cere ca in gradina castelului sa se planteze vita de vie pentru folosul propriu si exclusiv al celor din suita sa. Vita de vie se raspandeste in zona incepand cu sec. al XVIII-lea. Din motive strict comerciale vinul papal a inceput sa fie amestecat cu alte soiuri cultivate in zona, de aici rezultand aceasta bautura bahica de execeptie.
Baronului Pierre le Roy de Boisaumarie infiinteaza in 1923 primul sindicat pentru apararea denumirii de origine, fixand in acelasi timp si regulile calitative de productie. In ziua de 28 iunie 1929, Tribunalul civil din Avignon hotaraste acordarea ,,denumirii de origine” Chateauneuf-du-Pape, stabilind soiurile ce pot fi cultivate, productia maxima pe hectar, sistemul de taiere, regulile de vinificare a strugurilor si cantitatea de alcool din vin.
Asadar, daca ajungeti in Franta va recomandam sa mergeti sa vizitati podgoria unde se cultiva strugurii pentru renumitul vin si bineinteles sa-l si degustati. Terenul este situat pe malul stang al Rhonului intre Avignon si Orange, cuprinzand cate o particica din localitatile Courthezon, Sorguies, Orange si Bedarrides.
Chateauneuf-du-Pape are o tarie alcoolica de 12,5%, maturarea acestuia se face in butoaie de lemn pentru o perioada de 2 ani si este vinul de origine cu cel mai scazut nivel de productie 35hl/ha.
Suntem siguri ca dupa aceasta vizita, cand va veti gandi la Franta, vinul Chateauneuf-du-Pape va fi pe lista “obiectivelor” recomandate prietenilor. Va uram degustare placuta!
Roxana Gidea