Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Cum citim etichetele…?

Cum citim etichetele…?

 Fiecare sticla de vin comercializată trebuie sa aibă o eticheta, iar acesta eticheta trebuie sa ne ofere un maximum de informații despre conținut. Câteva din aceste informații sunt obligatorii (in funcție de legislația zonei in care se produce vinul), in timp ce alte informații sunt necesare pentru legislația țării in care vinul se comercializeaza. Cand aceste informații diferă pentru un vin exportat, va imaginati bătăile de cap ale celui care redacteaza eticheta…!

Etichetele din fata si din spatele sticlei

 eticheta de vin frantuzescMulte sticle de vin au doua etichete. Eticheta principala, plasata in fata, pe raft, ne da numele vinului si este cea care atrage privirile; a doua, in spate, ne da informații suplimentare, care merg de la sugestiile foarte practice, ca “Acompaniaza toate alimentele”, pana la date stiintifice, ca “Aciditatea totala a acestui vin este de 6,02 iar pH de 3,34”.
Daca ne gândim putin, ne putem întreba cum sa recunoastem eticheta din fata si din spatele unei sticle rotunde!
Se pare ca mai multe instituții guvernamentale, dintre care si cel al Statelor Unite, nu au rezolvat acest paradox! Pentru ei este obligatoriu prezenta anumitor informații pe eticheta principala a tuturor sticlelor de vin, nivelul de alcool, tipul de vin (roșu sau alb) si tara de origine, dar nu se defineste nicăieri ce este o eticheta principala. Astfel încât anumiti producători plasează toate informațiile obligatorii pe cea mai mică dintre cele doua etichete si spun ca este vorba de eticheta din fata! Apoi creaza o eticheta in culori, foarte atractiva, care nu conține nimic altceva decât numele vinului si din care fac eticheta din spate. Va imaginati acum care dintre cele doua este pusă in fata, pe rafturile magazinelor, de către vanzatori. Desigur, nu este o situație revoltatoare. Este mai plăcut sa privim etichetele frumos impodobite decât sa ne plimbam privirea de la o eticheta prea austera la alta. Dealtfel, nu este greu sa iei sticla in mana si sa o intorci pentru a citi cealaltă eticheta.

Mentiunile obligatorii

Informațiile etichetelor din fata diferă de la o tara la alta. Pentru producătorii care exporta vinuri, totul se transforma intr-un puzzle! In interiorul Uniunii Europene, anumite tari adaugă mentiunile obligatorii legislației comune. Regulile in vigoare intr-o tara se aplica vinurilor produse si vândute in acea tara, dar si vinurilor importate. Informațiile următoare sunt obligatorii in majoritatea țărilor:

Denumirea vinului: nume sau vin din …(numele țării); categoria produsului (de exemplu “Bordeaux, denumire Bordeaux controlată” sau “Luberon denumire de origine protejată” sau “vin din Franța”).

Provenienta (de exemplu “produs in România”).

Gradul de alcool in procent pe volum.
 
-Identitatea societății care îl imbutelieaza sau a importatorului.
 
-Volumul in ml (sticla standard e de 75ml).

Numărul lotului.
 
-Etichetarea alergenilor, pentru moment limitată la sulf si semnalata sub mentiunea “conține sulfiti”.

-Avertismentul adresat femeilor insarcinate sub forma de logo sau intr-o propozitie.

 In Statele Unite guvernul federal cere următoarele informații obligatorii pe toate sticlele de vin vândute pe teritoriul american:

-Un nume de marca.

 -Indicatia unei clase sau a unui tip (vin de masa, vin de desert, vin spumant).

-Gradul (procentul) de alcool pe volume.

 -Numele si adresa societății care imbutelieaza. 

 -Conținutul net (in mililitri).

 -Mentiunea “contains sulfites” (cu foarte rare excepții).

-Un avertisment din partea guvernului.

 etichetaIn Europa, cea mai importantă dintre informații este indicarea nivelului de calitate al vinului, ceea ce corespunde de fapt statutului acestui vin in ierarhia definita de Uniunea Europeană pentru numele de zone. Orice vin provenind din unul din statele Uniunii Europene trebuie sa indice pe eticheta una dintre informațiile următoare:

-Numele de origine repertoriat este însoțit de o fraza oficială confirmand ca acest nume este, intr-adevăr, un nume de origine repertoriat.
 Sau
-O fraza indicand ca acest vin este un vin de masa, ceea ce corespunde unui statut inferior a celui care are mentiunea “origine controlată“.

 Denumiri de origine

 Un loc de producție repertoriat corespunde unei denumiri de origine. Ea defineste nu numai limitele geografice, dar si soiurile autorizate, metodele de viticultura si metodele de vinificatie. O denumire este, deci, o definitie permitand producerea unui vin determinat. Guvernele țărilor europene controlează denumirile vinurilor in maniere diferite, pentru a se asigura ca acele vinuri care poarta o “denumire de origine” sunt, intr-adevăr, conforme definitiilor legale corespondente.

De cand legislația privind vinurile s-a “armonizat” in UE, vinurile europene corespunzand vinurilor de calitate, produse intr-o regiune determinata, sunt fie AOP (Appellation d’origine protegees), fie IGP (Indications geographique protegees). Dar cum vinurile purtând etichete in versiuni mai vechi nu au fost, încă, băute in totalitate, iar mentiunile mai vechi pot coexista pe eticheta cu cele noi, va reamintim, aici, indicatorilor pe care le-ati putea gasi pe etichetele vinurilor europene si care confirma ca vinul aparține unei “denumiri de origine”:

label

 

 

 

 

 

 

 

 

-Franța: Appellation d’origine controlee (AOC). Vinurile de calitate ușor inferioară poarta mentiunea VDQS: Vin delimite de qualite superieure.

 -Italia: Denominazione di Origine Controllata (DOC) corespunde siglei AOC franceze. Vinurile cu un statut superior poarta mentiunea Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Indicazione geografica tipica (IGT) indica un vin de regiune, de o calitate ușor inferioară celor cu mentiunea DOC.

-Spania: mentiunea Denominacion de Origen (DO) corespunde siglei franceze AOC, iar mentiunea Denominacion de Origen Calificada (DOCa) corespunde siglei italiene DOCG.

-Portugalia: mentiunea Denominacao de Origem Controlada (DOC) corespunde celei AOC, iar mentiunea Indicacao de Proveniencia Regulamentada (IPR) se aplica altor locuri de origine, dar nu celor cu DOC.

-Germania: mentiunea Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) desemneaza un vin de calitate produs intr-o regiune determinata. Mentiunea Qualitatswein mit Pradicat (QmP) se traduce prin vin de calitate cu mentiune si corespunde celor mai bune vinuri.

Succes la cumpărături!

Cheers! Santé! Salud! Noroc!

Nicoleta Légaré.  

surse foto:shutterstock.com

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”