Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

Luna Ianuarie in Ontario, Canada, este dedicata degustarilor de vinuri. Dar nu orice vin, ci a vinului de gheata (Vin de glace sau Icewine). Pentru cei care nu au auzit sau stiu foarte putin despre acest vin, aflati ca este un vin foarte dulce, un desert in sine sau un vin preferat in compania branzei Bleu (cu mucegai), a pateului de Foie Gras sau a prajiturelelor cu fructe. Curioasa din fire n-am pierdut ocazia, cand aceasta s-a ivit, sa aflu mai multe despre acest vin care a adus Canadei recunosterea mondiala. Vinul de gheata reprezinta pentru canadieni cea mai frumoasa revansa asupra climatului, reusind sa transforme cel mai mare obstacol in viticultura, frigul, in aliatul sau.

Am pornit așadar cu o prietena la drum, intr-o sâmbăta frumoasa, luna trecută, spre Niagara-on-the-Lake unde, între 1-31 Ianuarie are loc Festivalul de Icewine. Satuletul se afla la vreo 2 ore de Toronto, mergând spre vest si este la numai 20-25 min de extraordinara cascada Niagara, frontiera naturală intre Canada si Statele Unite (cu o belvedere mult mai impresionanta dinspre partea canadiana, dupa părerea mea umila).

Ontario si Niagara-on-the-Lake

Casa Niagara on the LakeVremea a fost intr-adevar superba, cu 15 grade C, da, ati citit bine, cu plus, in luna ianuarie. Iarna in Ontario este mult mai blanda decat in restul Canadei, datorita microclimatului din jurul Marilor Lacuri, alta mare bariera naturala intre Canada si Statele Unite. Lacurile si muntii formeaza de multe ori climate propice viticulturii si contribuie cu succes la caracteristicile unui terroir diferit de restul lumii. Canada se mandreste cu 2 mari regiuni importante in cultura vitei de vie: peninsula Niagara, in Ontario si Valea Okanagan, in Columbia Britanica. Ambele produc 95% din vinurile canadiene. Ontario este insa cel mai mare producator de vin, cu aproximativ 6 mii de hectare. Climatul temperat pe care îl găsim aici corespunde (in latitudine) cu cel din regiunea Bourgogne, in Franța, iar solul nisipos si pietros aduce aceastei regiuni condițiile perfecte pentru cultivarea strugurilor. Cele 110 societati viticole de aici au produs 65 milioane de litri de vin in 2008. Cea mai importanta zona din Ontario este península Niagara in SV lacului Ontario. Climatul continental-maritim de aici este mult influentat de curentii lacului Ontario si platoul Niagarei cu versantii lui abrupti si este ideal nu numai pentru producția de Icewine dar si pentru vinuri albe, roșii sau spumante. Găsim aici Riesling, Chardonnay, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Gamay Noir, Cabernet Franc, Merlot si Pinot Noir. Prima noastră oprire si degustare de Icewine a fost la Pillitteri Estates Winery. Desigur, privirea îți este atrasa mai întâi de clădire, de casuta magazin-bar care nu pare deloc incapatoare si nici nu este impresionanta, ca stil. Mai tarziu, plimbandu-ma prin acest satulet, am putut sa admir adevăratele case reprezentative ale stilului Georgian/Victorian din Niagara-on-the-Lake (sau N-O-T-L in limbajul local). Acest sat, care la origine se chema Butlesburg, va deveni mai tarziu West Niagara. Majoritate locuitorilor erau loialisti englezi care parasisera Statele Unite pentru a se refugia aici. Acest sat a fost capitala Canadei de Sus din 1792 pana in 1797, an in care va pierde titlul in favoarea orașului York (Toronto de azi). Niagara-on-the-lake va lua acest nume in1880. Este un oraș fermecator cu oameni, draguti, calmi si foarte muncitori, case foarte frumoase si bine intretinute ( chiar daca unele dateaza de la inceputul secolului XX), podgorii imbietoare si peisaje superbe de-a lungul râului Niagara, care leagă Niagara de Niagara-on-the-Lake.

Winery

Butoi PillitteriDesigur, este mult mai interesant sa-ți petreci un weekend întreg in acest satulet plin de istorie (cu magazine de antichitati, o veche farmacie ca in anii ’20 sau monumente precum casa Laurei Secord, o eroina a razboiului din 1812) si sa imbini degustarile de Icewine cu degustari ale altor vinuri extraordinare produse in aceasta regiune sau cu o cina romantica la care sa experimentezi arta culinara combinata la parfectie cu vinuri seci sau demi-seci, albe, roșii sau rosé toate purtând marca terroir-ului ontarien. Oferte de 40$ pentru degustari de Icewine in 8 Wineries, pe durata întregii luni (degustarile de Ice Wine se țin numai la sfarsit de săptămâna) sau de 2-3 nopți romantice (cu cina si degustari de vinuri) sunt puse la dispoziția turiștilor. Prețurile sunt pentru toate gusturile si buzunarele. Noi am preferat o zi sau mai bine-zis o dupa-masa (degustarile încep la 11h si se termina in jur de 17h-17:30h) unde am plătit separat fiecare degustare. Ca sa intelegeti unde au loc aceste degustari trebuie sa intelegeti termenul de Winery. In romana înseamnă de fapt o intreprindere sau o societate viticola, locul unde se intampla tot ce înseamnă “vin”: de la culesul viei pana la imbutelierea si vânzarea vinului in locul care este magazin-bar-expozitie, in acelasi timp, si care este construit special pentru vanzarea produselor (proprii, in special, dar si locale, siropul de artar cu derivatele lui aflandu-se pe primul loc!). Sunt, de obicei, societăți familiale, cu tradiție, unde chiar cei care sunt angajați recent devin foarte repede parte “din familie” si cunosc foarte bine tot ce înseamnă proces de vinificatie, produsele “domeniului” respectiv si ceva din secretele familiei. Desigur, 8 wineries suna foarte bine, mai ales atunci cand locuiești in apropiere, pentru ca îți trebuie dupa părerea mea, cel puțin doua weekend-uri pentru a merge in cele 8 locuri. In general nu se degusta doar un singur vin intr-un loc ca acesta si unde mai pui ca vinul este extrem de dulce si…te duce. Daca va plimbati cu masina de la o podgorie la alta sau nu dormiti in NOTL, aveți grija câte vinuri degustati, chiar daca in Ontario poți conduce cu 0.08 alcool in sânge.

Pillitteri Estates Winery, Reif Estate Winery, Cattail Creek Family Estate Winery.

Vinul de gheata canadian a atins statutul de «geanta Prada» sau de «ceas Rolex». Este atat de celebru si ravnit incat o sticla de Ice Wine poate ajunge la 30mii $ (Domaine Royal DeMaria Wines, Ontario). Ca sa nu mai vorbim de piata asiatica unde veti gasi cele mai multe vinuri de gheata contrafacute! Noi am incercat doar vinuri care ajungeau pana la 150$ sticla, foarte bune de altfel. Am început cu Extraordinary Ices, 3 Icewines (10$/ 3 pahare), pe care le-am degustat in ordine : 2008 Gewurztraminer Icewine, 2009 Riesling Icewine si 2008 Exclamation Winemaker’s Selection Icewine (150$ sticla), ultimul făcând parte din colectia Exclamation, care reunește cele mai reusite si mai scumpe vinuri de la Pillitteri. Preturile ridicate ale acestei bauturi sunt datorate nu numai recoltei, spontane, pe timp de noapte, dar si cantitatii de struguri folosite: pentru o sticla de Icewine alb, la Pillitteri sunt sacrificate 15 sticle de vin alb iar pentru un Icewine rosu, 30 de sticle. Stand de vorba cu tinerii care se ocupau de eveniment am aflat mai multe despre aceste vinuri si despre fabricarea vinului de gheata. (pentru mai multe detalii despre Icewine, accesati http://www.somelier.ro/icewine-vinul-din-lumea-noua/)

Culesi noaptea, dupa trei nopti consecutive cu temperaturi cuprinse intotdeauna intre -8 si -12 grade si presati imediat dupa ce au fost culesi, fabricarea vinului de gheata este o arta. Este de departe una dintre experientele cele mai riscante in domeniul viticol. In fiecare toamna intrebarea este aceeasi: acesti struguri vor produce un bun vin de gheata sau nu? Recolta anului trecut a fost buna sau nu? In functie de răspunsuri, soiurile sunt folosite in totalitate sau partial la fabricarea vinului de gheata. Temperaturile din iarna aceasta, de exemplu, lasa de dorit in ceea ce priveste productia vinului de gheata din acest an. Ne aflam, deja, la jumatatea lunii ianuarie iar la Niagara-on-the-Lake temperaturile ridicate nu permisesera inca recoltarea strugurilor. Ne-am întors mai tarziu, in aceeași dupa-amiaza, la Pillitteri Estates Winery pentru un tur complet al proprietatii si asa am putut afla despre traditia familiei Pillitteri, premiile câștigate de-a lungul timpului (peste 600), crama, in care se afla, printre altele, cea mai lunga masa din beton din America de Nord, construita inaintea cramei, la care se adaugă 23 de scaune din inox, desenate special in scopul comemorarii istoriei familiei si, bineinteles, am observat indeaproape procesul de fabricare a vinurilor. Am avut prilejul sa degustam din nou 3 vinuri, unul alb, unul roșu si un Icewine in timp ce ni se vorbea despre vinuri purtând nume simpatice ca “23” sau “Straight Up”. La o săptămâna dupa vizita noastră am aflat din presa locală ca Pillitteri Estates Winery tocmai semnase un contract cu o companie chineza pentru deschiderea a 25 de magazine in care vinurile Pillitteri sa fie vândute. Contractul are o valoare cuprinsa între 5-10 milioane de dolari! Se pare ca in China vinul de gheata este băut ca vin de masa, nu ca un desert, cum ar trebui, iar daca in Canada o sticla de 375ml costa in jur de 50$, in China pretul ei ajunge la 150$-200$. In contract este specificat, de asemenea, ca turiștii chinezi care cumpara vin de la domeniul Pillitteri, sa-l primeasca acasa, comanda fiind dusa la capat prin intermediul companiei chineze Canbest International Trading.

De la Pillitteri am plecat spre proprietatea Reif, alt nume cu traditie in industria vinului canadian, pentru Icewine Experience, unde, daca n-am aflat atat de mult despre fabricarea vinului de gheata, am aflat cum si cu ce trebuie băut. O experiența fantastica explicata de somelierul cu mustati rasucite, Archie. Am învățat sa degustam si sa apreciem minunatele vinuri împreuna cu micile gustari pregătite de Chef. Pentru suma de 30$ am putut încerca 4 vinuri diferite (2011 Select Late Harvest Vidal, 2008 Riesling Icewine, 2011 Vidal Icewine, 2005 Vidal Icewine) combinate, in ordine, cu supa de pere si cartofi dulci, pateu cu caise si mere, tarta cu brânză bleu si nuci, iar la sfarsit, cireasa de pe tort: ultima combinatie a fost desavarsita, vinul cu arome de smochine uscate si miere, cu o nota finala de sirop de artar si caramel s-a potrivit de minune cu brânza bleu si curmalele invelite in bacon. Un deliciu! Secretul? Degustati vinul (ca pe o apa de gura, în jur de 8 secunde, pentru a simți, treptat, dulcele, aroma, textura si aciditatea), inghititi; apoi luați o bucatica din gustare/preparat, mestecati-o încet si fără sa inghititi, mai luați un pic de vin; rezultatul va fi spectacular, trebuie doar sa nu va grăbiti si sa savurati! Savurati timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru a mânca si a va delecta cu un pahar de vin!

Ultima oprire a fost la Cattail Creek Winery, un domeniu unde intreaga familie este implicată in fabricarea vinurilor. Aici, Sweet Temptations : un Icewine si un desert, o prajiturica, facuta in bucataria proprie! Ne-am fi așteptat la o prajitura in toată puterea cuvântului insa dupa ore bune de vinuri-desert, am realizat ca, de fapt, nu am mai fi putut inghiti nimic facut cu zahăr, fie el natural! Ne-am asezat doar sa admiram panourile (“Life is good ..but wine makes it better”) si sticlele de vin (de fapt infuzie de  ciocolata sau portocale), “Catastrophe”, ale căror etichete povesteau despre doi pisoi. Înainte de a părăsi NOTL nu ne-am putut opri sa nu trecem, chiar daca de departe, prin fata domeniilor Colaneri si Chateau de Charme, doua alte mari si importante producatoare de vinuri premiate din acest satulet renumit.

Concluzia : Niagara-on-the-Lake este un  loc minunat pentru a-ți petrece ziua sau weekendul si pentru a încerca vinurile ontariene. Plimbati-va, admirati peisajele, discutati cu viticultorii, luati o cina romantica, si, mai ales, savurati fiecare moment, fără sa va grăbiti, ca pe un 2005 Vidal Icewine, de la Reif Estate Winery.

Nicoleta Legare 

 http://www.ralix.ro/alimente-impotriva-imbatranirii/

 

 

 

 

 

 

 

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”