Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Descifrarea etichetelor

Descifrarea etichetelor

Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de a convinge clientul de calitatea superioară a vinului pe care se pregătește sa-l cumpere. Ce ar trebui sa știți este ca in unele tari utilizarea unor mentiuni este strict controlată, in timp ce in alte tari, deloc! Așadar, ce însemna….

Millésime?

Acesta mentiune este facultativa si poate apărea fie pe eticheta din fata, fie pe cea din spate, fie pe cea de pe gâtul sticlei. Majoritatea vinurilor pe care le cumparati fie dintr-o crama, dintr-un supermarket sau pe care le comandati la restaurant sunt vinuri millésimés.

In Statele Unite, un vin poate fi millésimé daca 95% din strugurii care il formează au fost culesi in acel an! Pentru vinurile din Uniunea Europeană, proporția este de 85%. Un vin non-millésimé este poate fi, deci, compus din vinuri produse din struguri culesi in ani diferiti.

Un vin millésimé poate varia ca stil si calitate de la un an la altul, fiind influentat de condițiile meteorologice care afectează maturitatea strugurelui. Aceasta variatie e întâlnita mai mult in Europa si mai putin in California sau Australia, de exemplu. A cunoaște calitatea superioară a unui millésimé fata de altul este important mai ales atunci cand urmărești imbatranirea vinului (pentru a prevedea apogeului lui si a fixa astfel momentul oportun pentru a-l bea).

Este bine de știut ca vinurile spumante si sampania nu vor purta millésimé pe eticheta din simplul motiv ca ele sunt constituite din mai multe vinuri, datand de doi sau mai multi ani. Deci, daca întâlniti, vreodată, o sampanie millésimé, sa știți ca este o sampanie deosebita, rezultatul unui an excelent si care provine NUMAI din recolta anului respectiv.

Réserve?

Cuvântul réserve este mentiunea care insala foarte ușor cumparatorul. Scopul ei este sa convingă clienții ca vinul respectiv are ceva (sau este) special. Acest siretlic funcționează deseori deoarece cuvântul are un oarecare prestigiu si este, de altfel, folosit cu buna știință de unii producători. Si asta mai ales in Statele Unite, unde se percepe cuvântul cu o conotatie pozitivă, chiar daca nu înseamnă nimic. Cuvântul nu poate fi definit decât in contextul țării respective si a legilor respective.

In Italia si Spania, de exemplu, riserva si reserva corespund unui vin care a “suferit” o imbatranire suplimentară in crama. Aceasta imbatranire reprezintă, de fapt, o ameliorare a calitații. Un Chianti Classico Riserva este considerat ca fiind mai bun decât un Chianti Classico standard al aceluiasi producător. Un Rioja Grand Reserva (iar Spania are mai multe niveluri de reserva) este mai bun decât Rioja Reserva a aceluiasi producător, el însuși mai bun decât Rioja standard. Totul pare logic aici. In Franța, insa, cuvântul réserve nu este controlat, el corespunzand, de fapt, unei calitați minimale.

Cru?

Este un termen aplicat vitei-de-vie (podgoriei), din fr. “croitre” (a creste) si desemneaza o zona aparte (terroir), locul unde creste vita-de-vie. Corespunde ca si semnificatie celui mai bun terroir. Se refera, de fapt, la calitatea strugurelui pe o zona de productie. Mentiunile grands crus, premier cru, cru classé care insotesc anumite denumiri sunt definite prin decret si se sprijina pe criterii precise.

Nu exista o formatiune geologica care sa deține privilegiul exclusiv al calitații. In aceste zone grands crus exista întotdeauna mai multi factori care pot limita randamentul, cum ar fi aciditatea slaba a solului sau alimentarea cu apa a vitei-de-vie.

Denumirile premiers crus, seconds crus….cinquième crus reprezintă clasificari ale vinurilor roșii din regiunea Bordeaux, denumite si grands crus classés. Ele fac parte din lista Classement de 1885, iar vinurile enumerate aici dețin, si in ziua de astăzi, un oarecare prestigiu in ochii amatorilor de vinuri. Acest clasament a rămas neclintit de-a lungul anilor, chiar daca unele domenii nu mai produc un vin corespunzător cu nivelul respectiv de clasificare iar altele, care nu sunt clasate, ar merita, pe buna dreptate, sa între in clasament. Nicio modificare nu a fost, așadar, adusă listei ( si nici nu se prevad modificari in viitorul apropiat), cu excepția vinului Mouton.

In 1973, dupa 50 de ani de “lupte” cu guvernul francez, baronul Philippe de Rothschild a reușit sa treacă excelentul sau vin Chateau Mouton-Rothschild din second cru in premier cru! O victorie binemeritata, in ochii tuturor!

Si pentru ca este vorba de vinurile din Bordeaux, cele mai bune millésimé recente ar fi, pentru vinul roșu, 2000, 2001, 2005, 2009 si 2010. Le puteți servi cu miel, vânat sau branzeturi uscate cu gust puternic.

Degustari plăcute!

Nicoleta Légaré.

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”