Etimologie Somelier

Cuvantul “somelier” provine din franceza medievala unde desemna un oficial al curtii insarcinat cu transportul proviziilor. Originea cuvantului isi are inceputurile in perioada cand animalele erau folosite pentru transport si cand, in vechea franceza provinciala, “saumalier” inseamna carutas. “Sauma” se refera la un animal de transport sau la incarcatura acestuia. In latina tarzie, “sagma” se refera la samar (șa de povară fară scări, încărcătură care se așează pe spatele unui animal de povară).

pahar“Somelierul este un profesionist al restaurantului .Odata cu definirea somelierului se stabileste  persoana  al carei rol este de a sfatui clientela pentru alegerea bauturilor si de a asigura servirea. Dupa nivelul responsabilitatii si al experientei , el gestioneaza si comercializeaza bauturile . Somelierul poate contribui la organizarea sau la deschiderea unui restaurant, precum si la politica sa comerciala.

Specialistul vinului este in masura  sa perceapa aromele si gusturile pe care altii nu le sesizeaza. Aceasta putere il apropie de o lume misterioasa, supranaturala. Originea termenului de somelier vine de la  “somme/sommier”, in dialect “saumalier adica persoana responsabila cu animalele de povara, in aceste imprejurimi , boii care trag carutele cu hrana si bauturi. De-a lungul anilor, semnificatia s-a restrans la slugile insarcinate cu pregatirea si servirea mesei. Profesia de somelier , pe care noi o cunoastem astazi a aparut in secolul al XIX-lea, odata cu deschiderea marilor restaurante, urmata de cea a marilor hoteluri. Pana in anii ’60 ’70 , aceasta profesie a cunoscut o mare expansiune , dupa care a suferit datorita crizei economice si unei perioade de conjunctura dificila pentru ca apoi sa se dezvolte din nou , raspunzand astfel nevoilor din numeroase tari. Acum mai mult de 30 de tari sunt membre ASI si in scurt timp, alte tari  noi le vor ajunge din urma .

Somelierul astazi

Imaginea  somelierului este in curs de schimbare. Daca multi ani somelierul a fost acela care trebuia sa cunoasca vinul si sa stie  sa-l serveasca perfect, astazi lui i se cere sa aiba cunostinte  mult mai aprofundate si diversificate. Servirea vinului ramane intotdeauna aspectul cel mai fascinat al acestei meserii, in care somelierul poate da curs liber competentelor sale profesionale  si calitatilor sale umane .

Pe de alta parte, capacitatea de gestionare a pivnitei si a cumpararilor /aprovizionarii , participarea la conducerea economica si la marketing-ul restaurantului unde el lucreaza, aptitudiniile de a redacta si a tine la zi Cartea de vinuri, constituie, in zilele noastre, functii din ce in ce mai importante. Cunostintele sale trebuie sa se bazeze pe notiuni stiintifice, care nu sunt lasate intamplarii sau dictate numai de experienta sa pretioasa. Aceste cunostinte trebuie actualizate continuu tinand cont de evolutia meseriei . Somelierul nu poate fi numai un profesionist in masura sa recomande cel mai bun vin pentru a insoti fiecare preparat si sa-l serveasca cu grija si atentie. El trebuie sa stie sa satisfaca , dupa plac , clientul sa se adreseze politicos , fara a fi plictisitor, arogant , dar nici servil. El va fi in masura sa inteleaga din prima privire asteptarile persoanei care se gaseste in fata lui , pentru a putea adopta cea mai buna solutie .

Aceasta profesie implica, cum vom vedea , numeroase fatete tehnice, umane si psihologice. Ea cere mai multa pregatire si o profunda sensibilitate.

Somelierul este persoana care poate face aprecierea tuturor nuantelor de culori, a tuturor aromelor (buchetului) care se ascund in vin, poate propune cea mai buna asociere cu preparatele oferite si sa faca placuta aceasta bautura pretioasa (vinurile) care adesea insoteste cele mai pretioase momente ale vietii. Munca somelierului este stransa legata de cautarea celei mai bune calitati a vietii, de consumul hranei sanatoase insotita de vinurile cele mai potrivite si servite in cel mai placut mod , intr-un cadru rafinat. Acesta implica grija constanta de a satisface in totalitate dorintele clientului , transmitandu-i acestuia, in acelasi timp, o anumita cultura gastronomica care nu se inventeaza de azi, pe maine, dar care cere angajament  si pasiune. Somelierul este din ce in ce mai putin un profesor care zi de zi amelioreaza prestatiile numai pentru ca el aplica experienta acumulata de-a lungul anilor. Somelierul trebuie sa exercite propria sa autoritate profesionala manifestand siguranta necesara ce ii este data de pregatirea si experienta sa si care-I permit sa se orienteze clientul spre alegerea cea mai buna . ( Prof: Radu Nicolescu )

 

Social Counters

  • Week-end cu vinuri noi
    ultimele stiri din industria vinului 29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns.... The post Week-end cu vinuri noi appeared first on Somelier. Related posts: Primavara targurilor de vinuri
  • Ice wine intre Canada, China si Australia
    ultimele stiri din industria vinului Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest... The post Ice wine intre Canada, China si Australia appeared first on Somelier. Related posts: Pierdere mare în Australia Şampania […]
  • Descifrarea etichetelor
    ultimele stiri din industria vinului Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de... The post Descifrarea etichetelor appeared first on Somelier. Related posts: Millesime Bio, targul vinului organic