Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Stiri

GoodWine 2012, locul de intalnire al vinurilor bune

GoodWine 2012, locul de intalnire al vinurilor bune

Târgului International de vinuri Goodwine, noiembrie 2012Un amestec de povesti despre soiuri si podgorii, de culori, miresme, gusturi tari sau mai puțin tari, baricate, de fructe, lejere, ascunse,  misterioase, mai vechi si mai noi sau mai bine zis in premiera,  iată cu ce s-au putut delecta iubitorii de vin la cea de-a VIIIa ediție a Târgului International de vinuri Goodwine, noiembrie 2012, desfășurat la Romexpo, la sfârșitul săptămânii trecute.

 Peste 1000 de vinuri, produse atât in România cat si peste hotare, in tari cu tradiție, precum Franța, Italia, Africa de Sud, Chile sau Argentina, au adus zâmbetul pe buze si aprecierile publicului connaisseur, dar nu numai. Adevarul este ca, de data asta, producătorii de vinuri s-au întrecut pe ei insisi.
 Vinurile de la cramele Recas, Oprisor, Budureasca si desigur cele de la Domeniile Vanju Mare au fost la inaltimea medaliilor obținute anul acesta la “Le Mondial du Rosé”  si la Concursul International de vinuri din București.  Vinurile rosé s-au bucurat de altfel de atenția tuturor participantilor iar aici trebuie sa amintim bineinteles, Merlot Rose 2011 de la Domeniile Vanju Mare, Origini 2011 de Budureasca si Sole 2011 de la cramele Recas, dar si vinurile de import, pe care le-am degustat cu placere, începând cu Bordeaux Rosé du Château La Millerie sau cu Tavel Les Eglantiers de pe valea Ronului si terminand cu Sunset, Chateau Ksara, un vin libanez proaspăt si vioi, de vara.
 Vinurile albe importate nu s-au lăsat mai prejos, făcând o buna concurenta albelor locale, iar aici as vrea sa le amintesc pe cele care, dupa părerea mea ( de iubitoare de vinuri albe), s-au demarcat la acest târg: din Africa de Sud, de la Orange River Cellars, Colombar 2011, un vin cu arome de agris, pere si pepene galben, ideal acompaniator al salatelor de vara, al pestelui si al puiului la grătar.; din Argentina, Cuma organic Torrentes 2009, (” Cuma” însemnand curat si pur in limba aymara), vin certificat biologic, foarte proaspăt si floral, cu note de piersica, incredibil de parfumat si care te încânta de la prima degustare; iar din Liban, din nou un vin foarte apreciat de la Chateau Ksara, Blanc de Blancs, 2011, unde se regăsesc struguri din soiul Sauvignon 55%, Semillon 25% si Chardonnay 20%.
 Fireste nu am putut sa plec de la acest târg fără un Ribera del Duero, La Planta, un vin din soiul Tempranillo, imbatranit in butoaie de stejar 6 luni, care m-a cucerit cu aromele de fructe de pădure, lemn dulce si cafea prajita, ( un vin care se afla de cateva saptamani doar, pe piata romaneasca, si despre care sigur vom mai auzi), pe care l-am achiziționat alături de un binecunoscut Chateauneuf-du-Pape, Domaine Barville, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Poate trebuie adaugat doar faptul ca, acest vin cu arome de fructe de pădure si lichior de visine se poate servi si cu un desert de ciocolata. Tot pana la desert, inclusiv, putem servi si unul dintre cele mai sofisticate si interesante vinuri care se aflau la standul Ambasadei Chiliene, Carmenère 2010, de la Montes Alpha, vin recomandat de Dl. Consul si Secretar Unu, Gustavo Gonzalez. Despre acest vin, ca si despre celelalte promovate la acest târg, cum ar fi Triple C, Santa Rita sau Santa Rita Reserva se va auzi cu siguranță in curând, căci aromele acestor vinuri vor cuceri, sunt sigura, importatorii de vinuri si piața românească.

Lista participantilor a fost lunga si a cuprins nume dintre cele mai apreciate: Casa de Vinuri Husi,Vie Vin Vanju Mare,Cotnari,Tenuta Caretta,Vinibuoni – Edoardo Miroglio,Cramele Rotenberg, Ritzi Consulting – Vinuri Argentina,Crama Oprisor, Senator Prodimpex,Casa Panciu, Schlumberger,Domeniile Dealu Mare Urlati,Crama Basilescu,Vinitaly Deluxe/Crama Delta Dunarii, Vinarte,Ambasada Chile, Cramele Halewood, Domeniile Samburesti, Avincis, wine Princess, Amb Wine Liliac,Nomibo,Vincon,Serve,Recas,Cricova, Domeniile Franco-Romane,Africa de Sud,Ostrov,Cramele Borha,Crama Girboiu,domenille Sahateni,Vigna, Domeniile Anastasia,Jidvei,Crama Polgar,Domeniile Ostrov,Domeniile Blaga, Avincis, Crama Basilescu,s.a.

Cheers! Santé! Noroc! Salud
Nicoleta Legare

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”