Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Stiri

Ice wine intre Canada, China si Australia

Ice wine intre Canada, China si Australia

Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest vin-desert, despre care auzim vorbindu-se din ce in ce mai mult in ultimii ani este băut in China ca vin de masa. Lucru care ar trebui sa dea oricui de gândit, deoarece prețul mediu al unui Icewine (375ml) vândut de un producător canadian ajunge la 50$, iar in China (care nu produce acest vin), o sticla de Icewine costa între 150$ si 200$. Se pare ca acesti chinezi sunt foarte bogați….sau nu. Intre 30- 50% din vinul de gheata de pe piata chineza este fals (ceea ce s-ar traduce printr-un pret foarte mic al unui vin care in fapt costa mult mai mult). Aceasta statistica este confirmata de Randy Doufor, director la departamentul de export al societatii Inniskillin Wines, unul dintre marii producători de Icewine din Canada.

Vinul de gheata are o istorie interesanta si destul de palpitanta. El a inceput in stadiul de experiment in urma cu 200 ani dar s-a impus pe piata dupa anii ’80. Desi “parintele” icewine-ului este un neamt, producatorii cei mai importanti sunt canadienii in timp ce in Germania nu se produce in fiecare an acest tip de vin datorita temperaturilor nefavorabile.

Icewine-ul este un vin aparte, are calitati ce nu se intalnesc la niciunul dintre tipurile de vin cu care suntem obisnuiti. Motiv pentru care din ce in ce mai multi cunoscatori sunt interesati de importul si consumul lui. Aceasta este explicatia pentru care China isi doreste cantitati din ce in ce mai mari  (si mai ieftine) fara a mai tine cont de calitatea acestuia. Canada a început încă de anul trecut un proces prin care vinul de gheata canadian sa ajungă la un standard național. Acesta implica noi reglementări pentru acest vin, începând cu procesul de fabricatie (vinul trebuie sa aibe la baza struguri inghetati pe vita-de-vie), eticheta, stampila VQA, pentru vinurile din Ontario si Columbia Britanica. Cumpărătorii sunt sfatuiti sa fie atenti la detaliile pe care le contin etichetele unui Icewine: mentiunea VQA, prețul ridicat (daca este prea mic, poate fi un semn al vinului contrafacut), numele producătorului (daca este scris “Produs in Beijing” știți ca aveți in fata un Icewine fals, deoarece in China nu se fabrica Icewine!), si bineinteles la termenii precum “iced wine” sau “iced dessert wine” (incorecti).

In timp ce canadienii încearcă sa limiteze apariția pe piata chineza a unor vinuri ce nu seamănă deloc cu vinul de gheata, insa este vândut ca si cum ar fi, in cealaltă emisfera, australianul Clive Otto de la Fraser Gallop Estate încearcă si el sa producă Icewine ….printr-o metoda proprie. Vinul de gheata este, dupa cum am arătat mai sus, un vin produs din struguri lăsați sa înghețe (in mod natural) pe vie. Otto încearcă acum producerea unui vin-desert similar din struguri Chardonnay, culesi mai tarziu si inghețați peste noapte intr-un congelator comercial, la -16C! Strugurii inghețați astfel sunt supusi la o mare presiune  pentru a fi presati, a doua zi dimineața. Otto a mărturisit ca este foarte mulțumit de rezultat, căci nivelul de zahăr al strugurelui (13.0 grade înainte de a fi inghețați) creste pana la 21.0grade.

Un producător tasmanian produce deja un “iced” Riesling prin metoda numita “crioextractie”. Ca replica la aceasta metoda Otto a decis sa producă acest Chardonnay “presat la rece”. Ceva diferit pe piata, ar fi interesant, s-a gândit el. Așteptam, si noi, rezultatul cu nerăbdare!

Nicoleta Légaré.

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”