Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Icewine. Vinul din lumea noua

Icewine. Vinul din lumea noua

 vin de glaceDacă ati auzit deja despre vinul de gheată, pentru cunoscatori “Icewine” sau “vin de glace”, atunci cu sigurantă sunteti curiosi sa stiti unde si cum este produs. In primul rând ar trebui sa stiti ca numărul unu mondial in producerea acestui vin este Canada, cu trei regiuni viticole importante in Quebec, Ontario si Columbia Britanică. De altfel, dacă ne gândim bine sudul provinciei Ontario se afla la aceeasi latitudine ca si regiunea Bordeaux, in Franta iar unele depresiuni din Columbia Britanică sunt la fel de călduroase, vara, ca Spania! In al doilea rând trebuie mentionat faptul ca acest vin a fost descoperit din greseală, si nu in Canada cum am fi tentati să credem, ci in Franconia, Germania, in jurul anului 1794, când viticultorii regiunii se pare ca au presat struguri inghetati si au fost foarte plăcut surprinsi de rezultat. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, vinul de gheată “Eiswein” se producea in mod regulat in regiunea Rheingau. Germania si Austria sunt producătorii traditionali de Eiswein, chiar dacă climatul european, destul de blând, nu le permite sa producă acest vin in fiecare an.

 • Walter Hainle a fost primul producător de vin de gheată in Canada, in 1973. Prima recoltă comercializată de Hainle Vineyards datează din 1978. De atunci, Canada a devenit primul producător mondial de Icewine, deoarece acolo este, probabil, cel mai bun loc din lume unde acesta se poate produce.  Iar acum haideti sa ne imaginăm in Ontario, intr-o vie scăldată de soare, aproape de lacul Erié sau Ontario sau si mai bine, in valea uscată a râului Okanagan, in Columbia Britanică. Vine toamna iar vita de vie îsi pierde frunzele. Doar ciorchinii rămân singurei pe ramuri. Păsările ar ciuguli ele ceva struguri, însă viticultorii instalează plase de protectie, si pe bună dreptate. Să asteptăm acum sa vina si frigul, care va veni cu sigurantă după 15 noiembrie. Vom astepta asa până în ianuarie, căci regulile trebuie urmate cu strictete. De multe ori se asteaptă trei nopti consecutive cu temperaturi intr -8 si -12  grade pentru începerea recoltei, boabă cu boabă. Culegătorii, bine imbracati, cu manusi si căciuli călduroase ar putea sa iasă la cules chiar si in seara de Crăciun, in zăpadă….

In provincia Quebec strugurii pentru “le vin de glace”  sunt pregatiti intr- un mod diferit, care însă nu afectează cu nimic calitatea produsului finit. Producătorii din Quebec culeg strugurii după căderea frunzelor, toamna, ca apoi sa îi suspende in plase, deasupra vitei de vie, pana la inghet. Îti trebuie răbdare si disciplină pentru obtinerea acestui produs finit, ale cărui caracteristici sunt atât de speciale:

– vinul trebuie sa aibe o concentratie de zahăr de minimum 35grade

– zahărul rezidual trebuie sa fie de cel putin 125 grame/litru

– concentratia de zahăr a sucului presat, la intrarea in fermentatie, trebuie sa fie de cel putin 32 grade.

– alcoolul trebuie sa provină numai din fermentatia zahărului prezent in mod natural in strugurii inghetati; nu este permis adaosul de zahăr.

În al treilea rând este bine de stiut că soiurile cele mai folosite pentru producerea vinului de gheată sunt unul hibrid, Vidal si unul traditional, Riesling. Strugurii din soiul Vidal se păstrează bine in timpul toamnei iar boabele nu cad chiar daca sunt intr-o stare avansată de coacere. Riesling -ul este soiul folosit in Germania si Austria. Se coace târziu, are o aciditate bogată care echilibrează nivelurile ridicate de zahăr si sta la baza vinurilor care imbătrânesc cel mai bine. Si alte soiuri pot fi folosite, ca de exemplu Pinot Blanc, Cabernet Franc sau chiar Merlot! Din acest ultim soi se face un vin de gheată “rosu” foarte căutat, mai ales in Asia.

Atentie însă: acest icewine este doar rezultatul frigului, a cantitatii de zahăr din struguri si a randamentului foarte scăzut. Nimic altceva. Cu toate aceste calitati “naturale” el nu a putut fi importat pe piata europeană pana in aprilie 2001, când Uniunea Europeană a acceptat intrarea acestui vin pe teritoriul ei.Ati vazut deja cum arată o sticla de icewine? Vă place forma ei? Volumul de vin redus si recolta manuală nu fac decât să crească pretul sticlei de vin de gheată, care, de altfel, e destul de mică : 375ml sau chiar 200ml.Si nu in ultimul rând….trebuie sa stiti cum se bea acest vin. Se bea foarte rece, la 4 sau 8 grade C. Serviti-l într-un pahar de vin, deoarece vinul de gheată are o savoare pe care nu trebuie s-o deteriorati. Paharul de tip “lalea” ar fi cel mai indicat. Daca doriti sa-l serviti ca aperitiv, trebuie sa stiti ca nu se potriveste cu produsele sărate. Degustati-l singur, fără nimic altceva si veti întelege ce înseamnă Icewine.

Vinurile de gheata din soiul Vidal se pot conserva până la 5 ani. Vinurile din soiul Riesling, mai fine ( si mai scumpe, căci sunt mai dificil de elaborat), se pot păstra pana la 15 ani. Notele aromatice se apropie de miere si minerale.

 http://www.lancette-arts-journal.ca  source foto

Nicoleta Legare

Get Social

 • Week-end cu vinuri noi

 • Ice wine intre Canada, China si Australia

 • Descifrarea etichetelor

 • Vinurile bio si viticultura ecologica

 • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

 • Primavara targurilor de vinuri

 • Cum citim etichetele…?

 • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

 • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

 • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”