Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Izolarea genomului de Pinot Noir

Izolarea genomului de Pinot Noir

O echipă de cercetători europeni a reuşit în premieră să izoleze genomul vitei de vie, Vitis vinifera – un soi foarte folosit in productia Pinot Noir.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca această descoperire, publicată într-un ziar britanic, îi va ajuta pe geneticieni la dezvoltarea unor soiuri mai rezistente la boli şi producerea unor vinuri superioare.
Proiectul multinaţional a avut implicate centre de cercetare din Australia, Franţa, Chile, Germania, Italia, Spania, SUA şi a descoperit ca genomul strugurelui are aproximativ 480 de milioane de “litere” şi puţin peste 30 000 de proteine-gene.

De fapt studiul a scos la iveală faptul că viţa de vie conţine mai mult decât dublul genelor altor plante folosite in studiul comparativ. Dar nu ar trebui sa ne aşteptăm evideţierea genomul strugurelui să aducă schimbări în ceea ce îi priveşte pe consumatori, în viitorul apropiat. Nu este o decoperire care va schimba dezvoltarea pe piaţa ci mai degrabă una care în final va ajuta consumatorul.

Genomul Pinot_Noir
Succesiunea cromozomului 1 (vinifera are 19 de perechi) este imaginea de mai sus.

Potrivit cercetătorilor , numărul mare de gene ce conferă aroma sugerează ca diversitatea vinului poate fi urmărită şi controlată până la nivelul genelor. În contrast, alte plante ale căror genom a putut fi evidenţiat conţin numai 30, 40 de gene.

În final, acest succes ne va ajuta să înţelegem cum sunt produse unele arome în funcţie de circumstanţe, dar este totuşi o cale lungă de la evidenţierea genelor pănă la descoperirea celor care sunt cheia. Acest lucru poate dura chair şi 10 ani având mai multe echipe care se ocupă de acest aspect.

Se pare că viţa de vie are 89 de gene funcţionale care contribuie  la producerea de răşini, uleiuri şi arome ce determină gustul vinului. Întelegerea genomului strugurelui deschide drumul către noi cercetări, deja există încercări de izolare a unei gene pentru a creşte rezistenţa la oidium, boală la care este destul de vulnerabil Pinot Noir.

Analiza a identificat şi 43 de gene regăsite în producerea resveratrolilor, care au fost asociaţi cu efectele benefice ale consumului moderat de vin roşu.

 Pinot Noir Vinuri

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”