Crama Jidvei

Vinurile sub marca Jidvei se obţin din struguii culeşi din Podgoria Tarnave. Această podgorie se situează pe valea râului cu acelaşi nume, între Tarnaveni şi Blaj, în judeţele Albă şi Mureş, şi se întinde pe circa 1000 ha. Prima podgorie exploatată de către stat a apărut aici în anul 1949. Viile se găsesc pe nişte coline cu altitudini de 400 – 450 m, cu expunere la est şi la vest. Zonă beneficiază de un climat blând, cu toamne lungi şi călduţe, veri răcoroase şi ierni blânde. Temperatură medie anuală este de 9.9 grade Celsius.Soluri acestei podgorii sunt reamenajate şi terasate. În fiecare an sunt întinerite aproximativ 50 ha.
Vinurile podgoriei Jidvei sunt cunoscute atât în ţara cât şi în străinătate. Cele mai renumite soiuri de struguri sunt Fetească Regală (320 ha),
Întinsă pe o suprafaţa de aproximativ 1400 de ha, plantaţia de vită de vie se află la o altitudine cuprinsă între 200-500 m., majoritatea viilor fiind amplasate pe versanţii cu expoziţie sudică, ceea ce face că razele soarelui şi circulaţia atmosferica să favorizeze cultură viţei de vie.
Atestata documentar din 1202 cu numele de villa Cuculensis Castri, localitatea Cetatea de Baltă a fost reşedinţa a comitatului Tarnavei până în anul 1866, când administraţia a fost mutată la Tarnaveni. Amplasată la sud vestul localităţii, în locul numit Luncă, vechea Cetate de Baltă a fost ridicată în secolul XII şi extinsă în secolul XIV, ea fiind menţionată în documente că cetate regală data în folosinţă vice-voievozilor Transilvaniei.
Regele Matei Corvin a donat cetatea lui Ştefan Cel Mare această rămânând în stăpânirea domnitorilor moldoveni până în anul 1556 când a fost demolată din ordinul principelui Sigismund Zapolya.
Actualul castel nobiliar a fost construit în perioadă 1570-1580, în partea de nord-est a localităţii, şi a fost refăcut radical de contele Ştefan Bethlen, între 1615-1624, după modelul castelului Castel Jidvei din Franta. O noua refacere, în stil baroc, are loc între 1769-1773, când este amenajat şi parcul, ansamblul fiind înconjurat cu un zid prevăzut cu o monumentală poartă de acces.
Vinurile podgoriei Jidvei sunt cunoscute atât în ţara cât şi în străinătate.
Cele mai renumite soiuri de struguri sunt Fetească Regală (320 ha), Riesling (200 ha), Fetească Albă (100 ha), Traminer (40 ha), Chardonnay (20 ha), Pinnot noir, Muscat Ottonel. Deasemeni mai exita alte 80 ha cultivate cu alte soiuri.

Social Counters

  • Week-end cu vinuri noi
    ultimele stiri din industria vinului 29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns.... The post Week-end cu vinuri noi appeared first on Somelier. Related posts: Primavara targurilor de vinuri
  • Ice wine intre Canada, China si Australia
    ultimele stiri din industria vinului Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest... The post Ice wine intre Canada, China si Australia appeared first on Somelier. Related posts: Pierdere mare în Australia Şampania […]
  • Descifrarea etichetelor
    ultimele stiri din industria vinului Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de... The post Descifrarea etichetelor appeared first on Somelier. Related posts: Millesime Bio, targul vinului organic