Chardonnay

Chardonnay este un soi de struguri și un vin obținut din struguri albi.

 

În România, Chardonnay se cultivă în podgoria Murfatlar. Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Vinul este catifelat, suav, tandru, cu aromă ce o amintește pe cea a fânului de curând cosit. Chardonnay unul din cele trei varietăți de struguri permise de către legislația franceză în producerea sampaniei, alături de Pinot Noir și Pinot Meunier.

Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay departamentul Saône-et-Loire din Burgundia, unde de secole se strâng roade bogate.

Soiul a pătruns în sortimentul românesc în perioada postfiloxerică. Se cultivă cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase din podgoria Murfatlar și Purcari, Republica Moldova, dar merită să fie extins în mai multe regiuni, mai ales în Muntenia și Oltenia. Se bucură de o foarte bună apreciere vinurile seci de Chardonnay, caracterizate prin finete și aromă discretă. În condițiile speciale ale podgoriei Murfatlar, din soiul Chardonnay se obțin vinuri demidulci și dulci cu însușiri complexe de aromă și buchet, ce evoluează bine prin învechire la sticle.

Analiza modernă a amprentei ADN, efectuată la Universitatea Davis din California, arată că Chardonnay este rezultatul unei încrucișări între soiurile de struguri Pinot Blanc și Gouais blanc. Se crede ca romanii au adus Gouais blanc din Balcani și fiind cultivați pe scară largă de către țăranii din estul Franței alături de strugurii aristocratici francezi Pinot Blanc s-a creat posibilitatea de încrucișare a acestor struguri. Având în vedere că cei doi părinți s-au îndepărtat genetic, au apărut o serie de hibrizi carea au fost selectați pentru înmulțire în continuare. Această încrucișare “de succes” pe lângă Chardonnay a mai adus și fratele său Aligote și alte soiuri.

Social Counters

  • Week-end cu vinuri noi
    ultimele stiri din industria vinului 29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns.... The post Week-end cu vinuri noi appeared first on Somelier. Related posts: Primavara targurilor de vinuri
  • Ice wine intre Canada, China si Australia
    ultimele stiri din industria vinului Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest... The post Ice wine intre Canada, China si Australia appeared first on Somelier. Related posts: Pierdere mare în Australia Şampania […]
  • Descifrarea etichetelor
    ultimele stiri din industria vinului Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de... The post Descifrarea etichetelor appeared first on Somelier. Related posts: Millesime Bio, targul vinului organic