Crâmpoșie selectionată

Crâmpoșie este un soi de struguri creat la Drăgășani și selecționat în 1972. Înlocuiește un vechi soi prezent la Drăgășani, căruia îi păstrează caracterul aromatic, dar îi dă un plus de vigoare.

În decursul timpului, Crâmpoșia a avut mai multe sinonime, fiind cunoscută de viticultorii din Oltenia sub denumirile de Cârlogancă si Băldoaie. Mai târziu, după ce a trecut Oltul și s-a răspândit în zona Dealu Mare, viticultorii din această podgorie au numit-o Ciolan.

Încã din timpuri strãvechi, izvoarele istorice atestã cultura vitei-de-vie pe aceste locuri. Primele plantatii viticole au fost fãcute de geto-daci cu mult timp înainte de cucerirea romanã. Drãgãsani este astfel cea mai veche podgorie din Oltenia.
În nordul podgoriei Drãgãsani, tot pe partea dreaptã a Oltului, a existat cetatea Buridava, o cunoscutã asezare geto-dacicã. Cetatea confirmã existenta încã din antichitate a unei populatii stabile si numeroase în zonã.
În baza realitãtilor istorice, precum si prin faptul cã activitatea viticolã a continuat fãrã întrerupere pânã în zilele noastre, am putea afirma cã soiul Crâmposie este foarte vechi, fiind cultivat în zonã încã de la geto-daci.

În anul 1972, un grup de cercetãtori de la Statiunea de Cercetãri Viti–Vinicole Drãgãsani au obtinut un soi nou denumit Crâmposie selectionatã.
Spre deosebire de soiul Crâmposie, care are flori functional femele si la care fenomenul de meiere si mãrgeluire (generat de lipsa fecundãrii florilor) se manifestã puternic, soiul Crâmposie selectionatã are flori hermafrodite normale si din aceastã cauzã nu prezintã aceste aspecte negative.
Crâmposia selectionatã dã productii mari (16.500 kg/ha) si constante de la an la an. Fatã de Crâmposia veche, care avea însusiri mixte, poroducând si struguri de masã de aleasã calitate, Crâmposia selectionatã este destinatã doar obtinerii vinului.

Maturitatea deplinã a soiului Crâmposie selectionatã are loc în a doua jumãtate a lunii septembrie, când acumuleazã între 190 – 205 g/l zaharuri în must si o aciditate totalã medie de 5,0 g/l.
În general, tãria alcoolicã a vinurilor obtinute din soiul Crâmposie selectionatã este de 11,4 – 11,8% si o aciditate totalã de 4,5 – 4,7 g/l.

Vinurile albe obtinute din Crâmpoșie selectionată sunt, în general, seci, echilibrate, fructuase. Prin prospetimea si supletea lor, ele lasã la degustare o plãcutã rãcoare în cavitatea bucalã.
Soiul Crâmposie selectionatã este inclus în sortimentul de bazã al podgoriei Drãgãsani, unde a înlocuit în culturã soiul vechi românesc Crâmposie. Fiind un soi apreciat, Crâmposia selectionatã este cultivat si în alte podgorii din România printre care: Murfatlar-Medgidia, Panciu, Odobesti etc.

Social Counters

  • Week-end cu vinuri noi
    ultimele stiri din industria vinului 29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns.... The post Week-end cu vinuri noi appeared first on Somelier. Related posts: Primavara targurilor de vinuri
  • Ice wine intre Canada, China si Australia
    ultimele stiri din industria vinului Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest... The post Ice wine intre Canada, China si Australia appeared first on Somelier. Related posts: Pierdere mare în Australia Şampania […]
  • Descifrarea etichetelor
    ultimele stiri din industria vinului Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de... The post Descifrarea etichetelor appeared first on Somelier. Related posts: Millesime Bio, targul vinului organic