Grasa de Cotnari

Grasa de Cotnari este un soi de viță de vie tipic românesc, cultivat în România încă din secolul XV. Strugurii sunt de mărime mijlocie, cilindroconici, uneori ramificați, cu boabe dese și nomogene, de culoare galben-verzuie, cu pete ruginii pe partea expusă la soare.

Se cultivă în mod tradițional în vechile podgorii de la Cotnari, unde a fost cultivat încă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Pentru obținerea vinului, strugurii sunt culeși atunci când sunt deja trecuți de maturitate și atacați de putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Vinul obținut este un vin superior alb, de desert, dulce, demisec sau licoros, cu un conținut mare de zahăr, de circa 240 grame pe litru și o tărie care depășește uneori 15 grade.

Serviti în asociere cu deserturi (clatite, găluşte, plăcinte, ştrudel, salată de fructe) şi fructe (nuci, alune sărate, migdale), precum şi după mese.

Social Counters

  • Week-end cu vinuri noi
    ultimele stiri din industria vinului 29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns.... The post Week-end cu vinuri noi appeared first on Somelier. Related posts: Primavara targurilor de vinuri
  • Ice wine intre Canada, China si Australia
    ultimele stiri din industria vinului Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest... The post Ice wine intre Canada, China si Australia appeared first on Somelier. Related posts: Pierdere mare în Australia Şampania […]
  • Descifrarea etichetelor
    ultimele stiri din industria vinului Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de... The post Descifrarea etichetelor appeared first on Somelier. Related posts: Millesime Bio, targul vinului organic