Riesling Italian

Riesling Italian se cultivă în România în multe centre viticole ca soi pentru vinuri superioare. În patru centre viticole participa la obținerea de vinuri spumante. Gustul ușor acidulat, îl face atrăgător, imprimându-i multă personalitate. Se produce într-o gamă largă, de la sec până la demi-dulce și chiar dulce, dominant fiind însă tipul sec.

Originea acestuia este incertă, unii ampelografi afirmând că este originar din Germania de pe valea Rhinului, alții din Italia sau din Austria, regiunea Styria. Comparativ cu ruda sa Rieslingul de Rhin, este considerat net inferior de către specialiști, dar asta nu îl împiedică să fie extrem de cultivat în România.

Strugurii sunt mici spre mijlocii, cilindrici, cu prima ramificație detașată de restul ciorchinelui și boabele așezate foarte des pe ciorchine. Bobul este mic, sferic, cu pielița subțire, de culoare verde gălbui, cu punctul pistilar persistent și evident. Are perioada mijlocie spre lungă de vegetație (170-185 zile, vigoarea de creștere este mijlocie și fertilitatea ridicată, 80-85% lăstari fertili. Maturează foarte bine lemnul lăstarilor și diferențiază mugurii de rod de la baza coardei pretându-se la tăierea speronată. Maturarea deplină se realizează la 3-4 săptămâni după soiul Chasselas doré (epoca a IV-V-a). Soiul Riesling italian se caracterizează printr-o mare plasticitate ecologică, cultivându-se cu rezultate bune în aproape toate podgoriile. Producțiile variază de la 9 t/ha l pana la 16 t/ha , cu o medie de 11-13 t/ha. Acumulările în zaharuri sunt și ele diferite de la 170 g/l, în contextul unei acidități totale a mustului ridicată, de 6-7 g/l H2SO4, pana la 200 g/l și valori ale acidității mai echilibrate, de 4-5 g/l H2SO4. Are capacitate de supramaturare când poate atinge 220-240 g/l zaharuri. Ca urmare, soiul Riesling italian asigură o gamă largă de vinuri: seci, demiseci, demidulci, sau poate fi folosit ca materie primă pentru spumante, ori distilate învechite din vin.

Social Counters

  • Week-end cu vinuri noi
    ultimele stiri din industria vinului 29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns.... The post Week-end cu vinuri noi appeared first on Somelier. Related posts: Primavara targurilor de vinuri
  • Ice wine intre Canada, China si Australia
    ultimele stiri din industria vinului Ce ar putea avea in comun China si Australia? La prima vedere, nu prea multe. Si totuși chinezii si australienii sunt îndrăgostiți in aceeasi masura de vinul de gheata. Acest... The post Ice wine intre Canada, China si Australia appeared first on Somelier. Related posts: Pierdere mare în Australia Şampania […]
  • Descifrarea etichetelor
    ultimele stiri din industria vinului Etichetele de pe sticlele de vin, conțin, dupa cum am arătat intr-un articol precedent, anumite informații, obligatorii. Alte caracteristici despre vin pot fi insa adăugate, facultativ, cu singurul scop de... The post Descifrarea etichetelor appeared first on Somelier. Related posts: Millesime Bio, targul vinului organic