Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Articole

Sulfitii nu dau dureri de cap

Sulfitii nu dau dureri de cap

sulfiti in vin Mult controversatii sulfiti nu dau dureri de cap si fie ca ne place sau nu cum suna sunt chiar necesari pentru a asigura un vin de calitate, sulfitii sunt foarte prezenti in viata noastra deoarece ei sunt cei care se ocupa de prevenirea oxidarii bauturilor si alimentelor.
In urma consumului de sulfiti pot aparea reactii alergice precum, ”urticarie, prurit, înroșirea feței, edeme, greață, diaree și tensiune arterială scăzută”, ne anunta dr. Mary C. Tobin director al diviziei de Alergie si Imunitate de la Centrul Medical Ruth. Ne confirma ca pot aparea modificari ale tonusului dar in niciun caz nu isi fac simtita prezenta durerile de cap.
Reactiile la sulfiti variaza, unele pot fi blande altele pot pune viata in pericol mai ales cand vorbim despre cei cu probleme legate de respiratie, oricum a fost estimat un singur caz din 100 in conditiile in care s-a calculat un procent de 5% din populatie ca fiind suferinzi de astm.
Sulfitii reprezinta dioxidul de sulfur si sunt conservanti ce se folosesc in industria vinului si alimentara. Caracteristicile de baza sunt cele de antioxidare si antibacteriene, sulfitul fiind un element important in mentinerea prospetimii vinului. Cantitatea folosita este cam aceeasi pe tot mapamondul, cand vine vorba de vin, cand aceasta depaseste 0.001% la un milion de litri este obligatoriu ca pe eticheta sa apara sintagma „contine sulfiti”. Astfel ca nu exista niciun vin fara adaos suplimentar de sulfiti.
In EU nivelul maxim admis pentru vinul rosu este de 0.016, 0.021 pentru vinul alb si 0.04 pentru vinurile dulci. Vinul rosu contine mai putini sulfiti, fapt ce poate parea surprinzator, dar acesta nu are nevoie de extra conservare, deoarece contine tanin si la majoritatea vinului rosu are loc fermentatia malolactica, motiv pentru care nu este nevoie de extra dioxid de sulf pentru a-l proteja.
Am observat deja ca sulfitii nu sunt periculosi si ca vrem sau nu oricum nu putem fara de ei, stiati ca fructele uscate contin mai multi sulfiti decat o sticla de vin?

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”