Most Popular

Facebook Subscribe

FB Like Box

Stiri

Week-end cu vinuri noi

Week-end cu vinuri noi

29 martie. Vineri. Ora 19. F64 Studio, Bulevardul Unirii. Fotografie si vinuri. Ingredientele ideale pentru un inceput de weekend. Clinchetul paharelor si clicurile aparatelor erau in toi cand am ajuns. Desigur, esti tentat, mai întâi, sa privesti in jur si sa intelegi unde te afli, mai ales daca nu cunosti locul. Dupa cum ma informase o domnisoara draguta la intrare, degustarea se desfasura jos, la cafenea, iar expozitia de fotografii nud, sus, intr-o sala adiacenta magazinului de aparate si camere foto. O expoziţie fotografică nud realizată de Dan Nichiţiu şi Cristian Niculae (având-o ca model pe frumoasa Roxana Bercaru) acompaniată de o degustare de vinuri speciale, pentru a imbina placut cat mai multe simturi ale spectatorului.

Destul de multa lume, cam greu sa-ti croiesti drum pana la bar. Acolo cei care serveau vinurile, foarte ocupati. M-am hotărât sa aștept căutand cu privirea ceva fete cunoscute. 1,2,3…si iată-ma mai putin stinghera! Au urmat prezentări si cunoștințe…si din ce in ce mai multe persoane in jurul meu cu care sa împart experiența degustarilor acelor vinuri care-si inaltau nestingherite gatul printre pahare, cafele si conversatii.

Si pentru ca degustarea presupunea un alb, un rose si un roșu, am început, cum era firesc, cu cel alb. Vinul alb mi-a plăcut, de-altfel cel mai mult, eu fiind si o amatoare de vinuri albe. Acesta, un cupaj de Feteasca Regală si Sauvignon Blanc al Casei de vinuri Negrini. Un vin tânăr, care imbina armonios prospetimea si aromele celor doua soiuri. Un vin sec, cu o aciditate echilibrata, leger, care te face sa te gândești la o dupa amiaza insorita de vara, un pahar de vin Negrini si un carpaccio de somon cu lămâie verde. De altfel, pe acesta nu l-am degustat ci l-am băut, căci unul dintre tinerii de la bar a fost mai..generos, dupa cum mi-a mărturisit, cand am comentat cantitatea pe care mi-o turnase in pahar (comentariu pozitiv, bineinteles, dupa prima degustare).

A urmat un Rose de Ceptura, si el un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot, un vin proaspăt cu un echilibru foarte bun între aciditate si alcool, asa cum l-a prezentat si somelierul invitat la F64, Cosmin Tudoran. Un vin elegant, cu note de fructe care poate acompania atat salatele cât si preparatele din carne la grătar si fructele de mare.

Ultimul vin, Alira Merlot 2009, un vin tânăr, cu taninuri discrete, cu note vegetale dar si de fructe negre… pe care eu il așteptam sa fie mult mai complex. Este un vin plăcut totuși, pe care il bei ușor, atat vara cât si iarna.

Cât despre expozitia de fotografie, m-as fi așteptat si aici la ceva mai “complex”. Mi s-a părut sumara, destul de simpla si cumva despartita de vinurile, care ar fi trebuit sa-i fie mai aproape, dupa parerea mea, daca nu spatial, măcar temporal sau ideal. Si cand spun asta ma gândesc la cele 3 vinuri (desi ar fi fost 5 vinuri de degustat!) pe care le savurai si le insoteai cu povesti si discuții mai mult de o ora, pe câtă vreme expozitia se viziona destul de repede, 10-15 minute, maxim, tinand cont de faptul ca era vorba de opt sau noua fotografii. Asa încât, deși punctul principal ar fi fost expozitia, cum nu s-a aflat acolo un maestru de ceremonii sa te indrume sau sa-ti explice (si chiar sa țină un discurs), si mai mult decât atat….sa-ti arate, ca, de fapt mai exista ceva interesant de facut, inainte si dupa expozitie, si anume sa vizitezi magazinul aparatelor si accesoriilor foto….toată atenția mea si a multora ca mine s-a îndreptat, de fapt, spre vinuri si un pahar de vorba. Deloc rău, pana la urma.

Dar surprizele cu si despre vinuri nu s-au oprit aici, ci au continuat cu târgul Good Wine 2013, de la Romexpo, care s-a desfășurat de vineri pana duminica, 31 martie.

Cred ca am avut cu toții acelasi sentiment anul acesta de “mai putin entuziasm”, de “locuri goale”, de ceva care lipsea….sa fie doar vorba despre standurile Franța si Chile care lipseau? Sau despre micii producători pe care nu prea ii vedeai? Sau pur si simplu de publicul mai rarut de data aceasta, tinand cont ca evenimentul a picat în ajunul Pastelui Catolic…? Sau poate toate la un loc.

sticle de vinAm fost, totuși, plăcut surprinsa sa descopar din nou vinurile de la Michel Torino Estate, Cuma Torrontes, 2012 de data aceasta, un vin nou, tânăr si alb si rosu, dar care reprezintă foarte bine terroir-ul argentinian, Cafayate, printre cele mai inalte din lume, in altitudine.

Chiar daca toate podgoriile de la Michel Torino au fost certificate bio, acesta a ales ca doar patru vinuri sa fie imbuteliate sub mentiunea “organic”. Preferatul meu Cuma Torrontes 2012 respecta intru totul caracteristicile vinului alb, curat si proaspăt (“Cuma” înseamnă “curat” si “pur” in limba aymara) cu care ne-a obișnuit producatorul.

Un vin exceptional cu arome predominante de petale de trandafir si coaja de portocala, o culoare galbena-verzuie si un gust de piersica proaspata cu note florale. Cum sa nu-ti placa?!

La polul celălalt am descoperit un nou vin spaniol, roșu, de la Arzuaga, Crianza 2009, un 90% Tempranillo, 7% Cabernet Sauvignon si 3% Merlot, maturat 16 luni in butoaie de stejar francez si american. Un vin intens, tânăr dar viguros, daca pot sa ma exprim asa…care nu te lasa indiferent(a). Echilibrat si dens, cu gust de fructe negre coapte si cremoase. Mai ales ca poate fi degustat cu o multitudine de mancaruri, de la andive marinate, pana la chili con carne si couscous, trecând prin diverse preparate din carne de vita sau mistret afumat. Il puteți gasi de cumpărat sau de consumat la restaurantul Rossetya, deocamdată sau on-line.

Si ultima surpriza, dar nu cea din urma: un ménage à trois între vin, terroir francez si nume românesc: cinci sortimente de Cuvée Prestige Brâncuși din doua regiuni bordoleze Entre Deux Mers si Côtes de Duras. Vinuri excelente, aduse in Romania de Andowine, dintre care se disting cele medaliate cu argint, la Paris, in 2010 (Concours Général Agricole), Cuvée Prestige Brâncuși, Château Jean de Bertrand, 2008 (un cupaj clasic francez de Cabernet Franc, Merlot si Cabernet Sauvignon, un buchet de fructe de pădure cu note picante, care poate fi savurat atat cu pui cât si cu iepure, vita, miel sau porc) si un Sauvignon 2011 Brâncuși Berticot Cuvée Première, care a obtinut medalia de aur in 2011, la acelasi concurs (un alb in care se regăsesc arome de lemn si fructe exotice si un gust de litchi, care poate acompania foarte bine aperitivele sau preparatele din peste).

Aceste vinuri, anuntate pe piata românească încă de anul trecut se bucura, deja, de un succes din ce in ce mai mare in Franța si alte cateva tari din Europa, dar si in Asia, si anume in China, mare consumatoare si producatoare de vinuri.

Nicoleta Légaré.

Get Social

  • Week-end cu vinuri noi

  • Ice wine intre Canada, China si Australia

  • Descifrarea etichetelor

  • Vinurile bio si viticultura ecologica

  • Chateauneuf-du-Pape vinul complet

  • Primavara targurilor de vinuri

  • Cum citim etichetele…?

  • Miraval Cotes de Provence, vinul cuplului Jolie-Pitt

  • Degustari de Icewine la Niagara-on-the-Lake

  • Dom Perignon canta si danseaza in ritmuri de “Rose”